ATURAN JAWI DALAM TELEFON BIMBIT

Bagaimana mengatur gajet atau telefon bimbit anda berasaskan format Jawi? Seperti komputer, gajet atau telefon sebenarnya boleh diformatkan berasaskan format Arab. Hanya dengan memuat turun beberapa aksara Jawi, kita sudah mampu menaip Jawi.

Artikel ini akan membantu para pembaca mengatur telefon bimbit masing-masing dengan format Jawi yang betul. Aturan telefon bimbit ini lebih mudah jika pembaca menggunakan telefon bimbit jenis Samsung atau yang sejenis dengannya. Cuba dahulu, baru tahu!

Play storeLangkah pertama, klik “Google Play” atau “Play Store” dalam senarai aplikasi yang memaparkan menu program dalam telefon atau gajet kita.

Langkah kedua, klik butang “Carian pada Play Store” kemudian mulakan carian dengan menaip “Multiling Keyboard”. Mulakan dengan muat turun. Pastikan di sebelah kanan dan bawah tertulis ‘percuma’.

Langkah ketiga, klik butang “Carian pada Play Store” sekali lagi kemudian mulakan carian dengan menaip “Plug in Jawi”.

plugin jawiLangkah keempat, setelah kita memuat turun “Plugin Jawi” kembali semula ke menu aplikasi. Pastikan menu “Multiling Keyboard” seperti gambar di bawah sudah berada dalam senarai aplikasi anda. Pada langkah yang keempat klik menu “Multiling Keyboard”. Sebaik sahaja menu tersebut diklik, satu senarai arahan akan dipaparkan seperti gambar di bawah.

Multiling KeyboardLangkah kelima, patuhi arahan seperti yang diminta iaitu

  1. Enable Multiling – Arahan ini meminta kita supaya menghidupkan MultiLing Keyboard dalam telefon bimbit yang sudah dimuat turun.
  2. Switch IME to MultiLing – Arahan ini meminta kita supaya menukar aturan daripada papan kekunci Samsung kepada papan kekunci MultiLing
  3. Download Language Plug-ins – Arahan ketiga ini sudah kita patuhi ketika memuat turun “Plug in Jawi” pada langkah ketiga.
  4. Enable Languages- Arahan yang keempat ini meminta kita memilih bahasa Melayu (Jawi) dalam senarai bahasa yang dikemukakan.

UjianKeempat-empat langkah ini boleh diuji dengan menaipnya pada ruang yang disediakan seperti gambar di bawah:

Untuk menukar papan kekunci aksara rumi kepada aksara Jawi, tekan beberapa saat palang penjarak (space bar). Satu paparan bahasa akan muncul di skrin. Tanpa melepaskan jari, seret ke menu bahasa Melayu (bertulisan Jawi).

Nah secara automatik, kita akan dapati aksaranya sudah berubah ke aksara Jawi. Selamat mencuba!

 

 

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s