SYOR EJAWI.NET

PENGASAS EJAWI.NET  Nik Muhammad Nik Abdul Kadir ada jawapan mengapa kerap berlakunya kesilapan ejaan bagi pengamal Jawi dek terlalu bergantung kepada mesin pengimbas Jawi:

Oleh sebab tajuk di atas tu menyentuh ejawi.net,  jadi biarlah tuan punya yang memberi komen sedikit.

 Pertama, terima kasih kerana merujuk ejawi.net jika sekiranya berkaitan untuk mengeja jawi walaupun terdapat banyak enjin transliterasi yang lain (UKM, DBP dll).

Kedua, contoh perbandingan yang digunakan di atas (di sini) ialah ejawi versi 2 yang menggunakan kaedah algoritma sahaja yang dibangunkan dengan merujuk kepada formula DBP. Oleh itu, banyak ejaan yang tidak tepat akan dijumpai sekiranya anda menggunakan transliterasi ini. Ejawi sebenarnya telah menggabungkan kaedah algoritma dengan daftar kata jawi yang boleh digunakan dalam VERSI 3 (http://www.ejawi.net/v3/index?e=converter). Dengan menggunakan kaedah GABUNGAN TEKNIK, maka peratusan transliterasi yang tepat akan lebih tinggi. Bagaimanapun, sepertimana yang dimaklumi, ianya tidak akan mencapai 100% tepat khususnya kata serapan Arab seperti nama, istilah dan yang seumpamanya.

Ketiga, walaupun saya sudah letak peringatan supaya semak kembali ejaan yang diimbas, tetapi kebanyakkan pengguna terus menggunapakai ejaan tanpa sebarang semakan dahulu.

Keempat, bentuk huruf kaf lebih kepada teknikal, oleh sebab unicode mempunyai variasi yang pelbagai untuk setiap bentuk huruf. Tapi versi 3 saya dah kemaskini kepada kod yang lebih tepat.

Nah, setelah tuan punya tubuh sudi menjelaskan panjang lebar, maka tiada alasan lagi untuk kita tidak merujuk, bertanya dan meminta nasihat. Pesan Nabi, “Sebaik-baik manusia itu, yang menunjukkan kepada manusia akan kebaikan” – Doktor Jawi.

 

Advertisements

One thought on “SYOR EJAWI.NET”

  1. Assalamualaikum tuan/puan,

    Saya ingin bertanya tentang sebutan/tulisan rumi ث Tha / Tsa,
    Yang mana betul bagi sebutan tersebut ثقيف (thaqif/thaqef/tsaqif)

    Terima kasih.

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

w

Connecting to %s