PERTANDINGAN ESEI JAWI 2013

Pertandingan Menulis Esei Jawi 2013

Objektif pertandingan antaranya ialah untuk menggemilangkan dan memperkasakan kembali penggunaan tulisan Jawi sebagai seni warisan budaya bangsa. Selain itu, memupuk minat dan kecintaan ke arah penyemarakkan tulisan Jawi dan menggalakkan generasi muda untuk menguasai tulisan Jawi agar terus menjadi lambang ketamadunan dan keperibadian bangsa Melayu. Berikut disenaraikan tajuk esei mengikut kategori.

Tajuk Pertandingan Esei Jawi 2013

Tajuk Pertandingan Esei Jawi 2013

About these ads

8 Responses to “PERTANDINGAN ESEI JAWI 2013”


 1. 1 Sabri 15/05/2013 at 12:25 pm

  Tarikh tutup pertandingan ini, bolehkah tuan hamba khabarkan?

 2. 2 mykrk 04/06/2013 at 10:23 pm

  Assalamualaikum ustaz. Kategori A : Terbuka kepada semua masyarakat
  berumur 19 – 35 tahun.

  Saya berminat, tetapi umur sudah 43 tahun………

 3. 6 nur_kasih 24/09/2013 at 5:33 am

  Assalamualaikum ustaz..bila tarikh tutup prtndingn tulisn jawi? cmne sy nk dptkn buku2 daftr kata jawi, rhsia ejaan jawi, pedoman ejaan jawi yg disempurnakn?

 4. 7 Sue 04/12/2013 at 3:26 pm

  assalamualaikum…saya mohon pertanyaan bilakah nama pemenang pertandingan ini akan diumumkan?


Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s
Mei 2013
I S R K J S A
« Mac   Ogo »
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

BAHASA JIWA BANGSA

KLINIK JAWI DI RADIO

Temui saya dan DJ Muhammad Suffian di Klinik Jawi, setiap Sabtu, jam 10 pagi di IKIM.fm

JAWI DI DEWAN PELAJAR

Menjadi kolumnis di Majalah Dewan Pelajar yang memuatkan ruangan Belajar Jawi.

Maklum balas menerusi e-mel: azman_a@dbp.gov.my

RSS AL-KURAUWI

 • DI MADRASAH HUJAN
  Di Madrasah Hujan Di madrasah hujan, Saat guruh dan kilat membelah awan, Hujan pun membasahi iman Tidak tersukat pada deru waktu Tidak tertolok pada titis kalbu. Di madrasah hujan Saat kelam langit melumpurkan tangan, Hujan pun membasahkan amarah Air dan tanah teramu, bersatu menghilangkan najis mughallazah. Al-Kurauwi 21 Oktober 2014 Keramat Permai

RAHSIA EJAAN JAWI

Pada tahun 1918 Za'ba memulakan projek pensenaraian kata-kata dalam tulisan Jawi; pada tahun 1924 beliau mengambil inisiatif menubuhkan sebuah persatuan yang salah satu matlamatnya ialah untuk menseragamkan ejaan Jawi; pada tahun 1931 beliau merumuskan undang-undang ejaan Jawi dalam sebuah buku Rahsia Ejaan Jawi - Raja Masittah Raja Ariffin, "Pendeta Za'ba (1895-1973)"

Dalam mengajar bagaimana mengeja perkataan dalam tulisan Jawi, beliau menggabungkan prinsip-prinsip fonetik, morfologi dan grafologi. Beliau mempertahankan prinsip bahawa tulisan Jawi merupakan tulisan silabari (syllabary), bukan seperti sistem tulisan Rumi yang sekarang kita kenal sebagai sistem grafemik. - Asmah Haji Omar

PEDOMAN EJAAN JAWI YANG DISEMPURNAKAN

Pedoman Ejaan Jawi Yang Disempurnakan (1986) ini dihasilkan setelah selesainya penyemakan terhadap Daftar Ejaan Melayu Za'ba (1939) dan di dalamnya terkandung pedoman ejaan yang dikekalkan, dimantapkan, diubahsuaikan, dan diperbaharui daripada Daftar Za'ba.

DAFTAR EJAAN RUMI-JAWI

Daftar Ejaan Rumi - Jawi (1999) memuatkan senarai perkataan umum dalam bahasa Melayu dalam kedua-dua tulisan Rumi dan Jawi. Dalam penyusunan Daftar ini, buku-buku penting yang digunakan sebagai rujukan termasuklah Daftar Ejaan Melayu (Za'ba), Daftar Ejaan Rumi Bahasa Melayu (DBP), Kamus Dewan, Pedoman Transliterasi Huruf Arab ke Huruf Rumi dan Istilah Agama Islam (DBP)

DKBM EDISI PERTAMA

Penerbitan Daftar Kata Bahasa Melayu (2004) mengambil kira makluman balas yang diterima daripada pelbagai pihak termasuk teguran, dan pandangan daripada para pengguna. Maklumat ini telah digunakan untuk memperbaiki dan memperlengkap sistem ejaan Rumi, sistem sebutan baku dan sistem ejaan Jawi bahasa Melayu.

DKBM EDISI KEDUA

Daftar Kata Bahasa Melayu (DKBM) (Rumi-Sebutan-Jawi) Edisi kedua merupakan kesinambungan daripada terbitan DKBM yang awal. Buku ini mengandungi satu daftar kata, satu panduan pengguna dan tiga pedoman umum (Pedoman Ejaan Rumi, Pedoman Sebutan Baku dan Pedoman Ejaan Jawi). Lampiran berupa kata-kata yang tergolong dalam satu kelompok turut ditambah. Bagi memenuhi hasrat untuk memperkaya dan memperkasakan tulisan Jawi, jumlah entri telah ditambah iaitu lebih daripada 58 000 kata, termasuk lebih daripada 8200 kata tambahan. Hal demikian ini disebabkan berlakunya pertambahan perbendaharaan kata yang terdapat di dalam Kamus Dewan Edisi Ke-4.

Tulisan Terbaik

Flickr Photos

Dunstanburgh Dawn

More Photos

Ikut

Get every new post delivered to your Inbox.

Join 29 other followers

%d bloggers like this: