SYOR EJAWI.NET

PENGASAS EJAWI.NET  Nik Muhammad Nik Abdul Kadir ada jawapan mengapa kerap berlakunya kesilapan ejaan bagi pengamal Jawi dek terlalu bergantung kepada mesin pengimbas Jawi:

Oleh sebab tajuk di atas tu menyentuh ejawi.net,  jadi biarlah tuan punya yang memberi komen sedikit.

 Pertama, terima kasih kerana merujuk ejawi.net jika sekiranya berkaitan untuk mengeja jawi walaupun terdapat banyak enjin transliterasi yang lain (UKM, DBP dll).

Kedua, contoh perbandingan yang digunakan di atas (di sini) ialah ejawi versi 2 yang menggunakan kaedah algoritma sahaja yang dibangunkan dengan merujuk kepada formula DBP. Oleh itu, banyak ejaan yang tidak tepat akan dijumpai sekiranya anda menggunakan transliterasi ini. Ejawi sebenarnya telah menggabungkan kaedah algoritma dengan daftar kata jawi yang boleh digunakan dalam VERSI 3 (http://www.ejawi.net/v3/index?e=converter). Dengan menggunakan kaedah GABUNGAN TEKNIK, maka peratusan transliterasi yang tepat akan lebih tinggi. Bagaimanapun, sepertimana yang dimaklumi, ianya tidak akan mencapai 100% tepat khususnya kata serapan Arab seperti nama, istilah dan yang seumpamanya.

Ketiga, walaupun saya sudah letak peringatan supaya semak kembali ejaan yang diimbas, tetapi kebanyakkan pengguna terus menggunapakai ejaan tanpa sebarang semakan dahulu.

Keempat, bentuk huruf kaf lebih kepada teknikal, oleh sebab unicode mempunyai variasi yang pelbagai untuk setiap bentuk huruf. Tapi versi 3 saya dah kemaskini kepada kod yang lebih tepat.

Nah, setelah tuan punya tubuh sudi menjelaskan panjang lebar, maka tiada alasan lagi untuk kita tidak merujuk, bertanya dan meminta nasihat. Pesan Nabi, “Sebaik-baik manusia itu, yang menunjukkan kepada manusia akan kebaikan” – Doktor Jawi.

 

About these ads

1 Response to “SYOR EJAWI.NET”


 1. 1 Nizam 23/04/2013 at 7:25 pm

  Assalamualaikum tuan/puan,

  Saya ingin bertanya tentang sebutan/tulisan rumi ث Tha / Tsa,
  Yang mana betul bagi sebutan tersebut ثقيف (thaqif/thaqef/tsaqif)

  Terima kasih.


Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s




September 2011
I S R K J S A
« Ogo   Nov »
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930  

BAHASA JIWA BANGSA

KLINIK JAWI DI RADIO

Temui saya dan DJ Muhammad Suffian di Klinik Jawi, setiap Sabtu, jam 10 pagi di IKIM.fm

JAWI DI DEWAN PELAJAR

Menjadi kolumnis di Majalah Dewan Pelajar yang memuatkan ruangan Belajar Jawi.

Maklum balas menerusi e-mel: azman_a@dbp.gov.my

RSS AL-KURAUWI

 • DI MADRASAH HUJAN
  Di Madrasah Hujan Di madrasah hujan, Saat guruh dan kilat membelah awan, Hujan pun membasahi iman Tidak tersukat pada deru waktu Tidak tertolok pada titis kalbu. Di madrasah hujan Saat kelam langit melumpurkan tangan, Hujan pun membasahkan amarah Air dan tanah teramu, bersatu menghilangkan najis mughallazah. Al-Kurauwi 21 Oktober 2014 Keramat Permai

RAHSIA EJAAN JAWI

Pada tahun 1918 Za'ba memulakan projek pensenaraian kata-kata dalam tulisan Jawi; pada tahun 1924 beliau mengambil inisiatif menubuhkan sebuah persatuan yang salah satu matlamatnya ialah untuk menseragamkan ejaan Jawi; pada tahun 1931 beliau merumuskan undang-undang ejaan Jawi dalam sebuah buku Rahsia Ejaan Jawi - Raja Masittah Raja Ariffin, "Pendeta Za'ba (1895-1973)"

Dalam mengajar bagaimana mengeja perkataan dalam tulisan Jawi, beliau menggabungkan prinsip-prinsip fonetik, morfologi dan grafologi. Beliau mempertahankan prinsip bahawa tulisan Jawi merupakan tulisan silabari (syllabary), bukan seperti sistem tulisan Rumi yang sekarang kita kenal sebagai sistem grafemik. - Asmah Haji Omar

PEDOMAN EJAAN JAWI YANG DISEMPURNAKAN

Pedoman Ejaan Jawi Yang Disempurnakan (1986) ini dihasilkan setelah selesainya penyemakan terhadap Daftar Ejaan Melayu Za'ba (1939) dan di dalamnya terkandung pedoman ejaan yang dikekalkan, dimantapkan, diubahsuaikan, dan diperbaharui daripada Daftar Za'ba.

DAFTAR EJAAN RUMI-JAWI

Daftar Ejaan Rumi - Jawi (1999) memuatkan senarai perkataan umum dalam bahasa Melayu dalam kedua-dua tulisan Rumi dan Jawi. Dalam penyusunan Daftar ini, buku-buku penting yang digunakan sebagai rujukan termasuklah Daftar Ejaan Melayu (Za'ba), Daftar Ejaan Rumi Bahasa Melayu (DBP), Kamus Dewan, Pedoman Transliterasi Huruf Arab ke Huruf Rumi dan Istilah Agama Islam (DBP)

DKBM EDISI PERTAMA

Penerbitan Daftar Kata Bahasa Melayu (2004) mengambil kira makluman balas yang diterima daripada pelbagai pihak termasuk teguran, dan pandangan daripada para pengguna. Maklumat ini telah digunakan untuk memperbaiki dan memperlengkap sistem ejaan Rumi, sistem sebutan baku dan sistem ejaan Jawi bahasa Melayu.

DKBM EDISI KEDUA

Daftar Kata Bahasa Melayu (DKBM) (Rumi-Sebutan-Jawi) Edisi kedua merupakan kesinambungan daripada terbitan DKBM yang awal. Buku ini mengandungi satu daftar kata, satu panduan pengguna dan tiga pedoman umum (Pedoman Ejaan Rumi, Pedoman Sebutan Baku dan Pedoman Ejaan Jawi). Lampiran berupa kata-kata yang tergolong dalam satu kelompok turut ditambah. Bagi memenuhi hasrat untuk memperkaya dan memperkasakan tulisan Jawi, jumlah entri telah ditambah iaitu lebih daripada 58 000 kata, termasuk lebih daripada 8200 kata tambahan. Hal demikian ini disebabkan berlakunya pertambahan perbendaharaan kata yang terdapat di dalam Kamus Dewan Edisi Ke-4.

Flickr Photos

Isolation

More Photos

Ikut

Get every new post delivered to your Inbox.

Join 29 other followers

%d bloggers like this: